AED

Op steeds meer plekken is een AED te vinden, een Automatische Externe Defibrillator. In het verleden waren deze apparaten alleen in het ziekenhuis beschikbaar, maar de laatste jaren zijn ze aan een ware opmars begonnen en kun je ze op steeds meer verschillende locaties vinden. Veel sportclubs, verenigingen en andere openbare gebouwen hebben al een exemplaar beschikbaar. Waarom is dit nu zo van belang? Je kunt immers ook gewoon een ambulance bellen op het moment dat iemand te maken krijgt met een hartstilstand. Hoewel dit zeker mogelijk is, is gebleken dat de aanwezigheid van een AED zeker meerwaarde heeft. Om dit te ondersteunen, zetten we even een aantal cijfers voor je op een rijtje. Is er niemand aanwezig die kan reanimeren en moet de patiënt wachten op een ambulance, dan heeft hij een overlevingskans van slechts tien procent. Dit stijgt al naar twintig als omstanders kunnen reanimeren in de tijd die het de ambulance kost om ter plekke te komen. Het volgen van een reanimatiecursus is daarom ook altijd zeer zinvol. Maar wat nu als er een defibrillator aanwezig is? Dan stijgen de kansen op overleven al naar vijftig procent. Weten omstanders dan ook nog eens een defibrillatie te combineren met goede reanimatie, dan is de overlevingskans al gestegen naar zeventig procent. Je ziet dat de aanwezigheid van een AED dus veel verschil maakt in de kansen op een goede afloop voor de patiënt!

AED plaatsen

We zetten de overlevingskansen in verschillende situatie nog even kort op een rij:

  • 10% in geval van enkel hulp door ambulancepersoneel
  • 20% bij reanimatie door omstanders en vervolgens hulp door ambulancepersoneel
  • 50% bij gebruik van AED door aanwezigen
  • 70% bij gebruik van defibrillator in combinatie met reanimatie door omstanders

Zo wordt de meerwaarde dus heel helder en het is dan ook logisch dat er een sterke lobby gaande is om maar zoveel mogelijk van deze apparaten te plaatsen op zoveel mogelijk verschillende locaties. Laten we eerlijk zijn, de kans dat je deze AED vervolgens een keer zult moeten gebruiken, is eigenlijk erg klein. Het gebeurt immers niet zo heel erg vaak dat iemand net op jouw locatie een hartstilstand krijgt. Maar mocht dat wel gebeuren, dan is het natuurlijk wel heel erg prettig als je zo snel mogelijk hulp kunt bieden die ook daadwerkelijk zoveel mogelijk kans op een goed resultaat oplevert. Daarom is het zeker een aanrader om een AED aan te schaffen.

Verschillende varianten

Zoals met alle producten het geval is, kun je ook bij de AED kiezen uit verschillende varianten. Het spreekt waarschijnlijk voor zich dat het aan te raden is om te kiezen voor een exemplaar van een hoge kwaliteit. Je wilt immers wel zeker weten dat het gebruik ervan het juiste effect heeft. Goede exemplaren geven aan of het toedienen van elektrische schokken met de defibrillator ook daadwerkelijk noodzakelijk is. Zelf heb je hier waarschijnlijk niet de nodige kennis van, je bent immers niet opgeleid als zorgprofessional. Dan is het wel prettig als een AED dit voor jou aan kan geven, zodat je zeker weet dat je deze op de juiste manier gebruikt en de patiënt niet onnodig schokken toedient. Want dat kan juist weer een nadelig effect hebben. Wil jij er zeker van zijn dat je een goed model aanschaft, dan doe je er goed aan om naar AED-webshop te gaan. Zij zijn een echte specialist op dit gebied en ze bieden alleen maar de beste merken aan, zodat je zeker weet dat als je bij hen koopt, dat je een goede AED koopt waarmee je op een effectieve manier hulp kunt verlenen.