Alcoholist

Vraag jij je af of iemand die jij kent alcoholist is? Of ben je dit misschien zelf wel? Veel mensen staan er niet bij stil hoezeer zij en anderen verslaafd zijn aan alcoholische dranken. Het nemen van een drankje is in onze maatschappij volkomen geaccepteerd. Er zijn zoveel mensen die onder het koken even een wijntje inschenken, nog een glas nemen bij de maaltijd en ‘s avonds ook nog even een alcoholische versnapering nemen. Er is eigenlijk niemand die dit vreemd vindt. Als zij het woord alcoholist horen, dan denken zij aan mensen die de hele dag door drinken, die niet meer fatsoenlijk kunnen functioneren in de maatschappij. Maar wie weet er eigenlijk wat de norm is, vanaf hoeveel glazen per dag of per week je als een verslaafde beschouwd wordt? De norm is:

  • twee of drie alcoholconsumpties per dag of meer
  • eens per week een grote hoeveelheid drinken, ook wel binge drinking genoemd
  • last krijgen als er geen alcohol gedronken wordt

Je merkt, de grens ligt dus helemaal niet zo ver weg als jij waarschijnlijk zou denken en volgens deze normen zijn er meer mensen eigenlijk alcoholist dan je zo op het eerste gezicht zou denken.

Problemen van alcoholist

Zoals gezegd is het gebruik van alcohol in onze samenleving geheel geaccepteerd en mensen worden dan ook niet zo snel als alcoholist gezien. Maar wat belangrijk is om in het oog te houden, is dat je zomaar van sociale drinker naar een verslaving kunt gaan. Vaak hebben mensen het niet eens door dat dit gebeurt, omdat het zo geleidelijk gaat. Pas als iemand de deur niet meer uitkomt, zich onfatsoenlijk gaat gedragen of echt andere fysieke kenmerken van een verslaafde gaat vertonen, gaat het bij mensen opvallen. Vraag jij je af of je zelf opschuift richting alcoholist? Dan moet je zeker eens de zelftest doen op de website solutions-center.nl. Hiermee krijg je een goede indicatie of jouw alcoholinname problematisch is of niet. Hier kun je ook een lijstje met punten vinden om op te letten. Merk je bijvoorbeeld dat je meer bent gaan drinken de laatste tijd? Heb je ook steeds meer drankjes nodig om eenzelfde effect te bereiken? Dan is het echt noodzaak om aan de bel te trekken. Dat geldt ook als je ontwenningsverschijnselen krijgt als je een dagje geen drank neemt of als je merkt dat je geneigd bent om te liegen over het aantal glazen dat je drinkt. Voorkom dat je alcoholist wordt en zet stappen!

Hulp bij verslaving

Wat voor iedere verslaafde geldt, geldt ook voor de alcoholist: hoe sneller en hoe eerder het probleem opgemerkt, hoe gemakkelijker de verslaving te behandelen is over het algemeen. Natuurlijk kun je hier wel wat professionele hulp bij gebruiken en daarvoor kun je heel goed terecht bij SolutionS Center. Zijn zijn gespecialiseerd in verslavingszorg en kunnen jou helpen met het overwinnen van deze ziekte. Zij bieden verschillende soorten behandelingen aan, om zo goed mogelijk aan te sluiten bij jouw persoonlijke situatie. Weet jij na hun zelftest nog steeds niet zeker of jij nu alcoholist bent of niet of wil je meer weten over de behandelingen, dan kun je de nodige informatie vinden op solutions-center.nl. Je kunt daar ook terecht voor persoonlijke verhalen van ex-cliënten van deze organisatie en hun familie. Dit zal je zeker de ogen openen over het effect dat jouw drankgebruik kan hebben en over hoe een behandeling door deze professionals jou kan helpen. Een verslaving gaat niet zomaar weg, dus schakel hulp in. Dat geldt niet alleen als je alcoholist bent, maar ook bij andere verslavingen!