Dashcam: leg uw rit vast

Een dashcam is een camera die aan de voorruit of achteruit van het voertuig wordt bevestigd. Deze camera legt uw rit vast. Hij begint te draaien op het moment dat u de auto start. Dit kunt u zien door het brandende led lichtje. Bij ongelukken slaat de dashcam de laatste beelden automatisch op in een apart gedeelte. De camera reageert namelijk op de klap die wordt gemaakt. Wanneer u dus in een ongeval betrokken raakt, kunt u achteraf de beelden gebruiken als bewijsmateriaal. Op het moment dat er verwarring bestaat over wie de schuld had of over bepaalde details tijdens het ongeval, kunnen deze beelden worden gebruikt. De camera wordt gemaakt in Zuid-Korea. Ze zijn geliefd in Aziatische gebieden. Daarbij moet u vooral denken aan China en Thailand. De laatste jaren is de dashcam in Europa steeds populairder geworden. We leven in een tijd waarin mensen het steeds belangrijker vinden om bepaalde zaken vast te leggen op camera. Wellicht heeft dat ook iets te maken met het feit dat de dashcam steeds populairder wordt. Alles wordt opgenomen, dus waarom niet de rit als dit een positieve bijdrage levert aan de veiligheid? De dashcam heeft namelijk een positief effect op de algemene verkeersveiligheid. Uit onderzoek is gebleken dat het gebruik van een camera, bestuurders meer alert maakt. Ze letten dus beter op en veroorzaken minder ongelukken. Wanneer u de auto parkeert en potentiële dieven zien dat er een dashcam in de auto is geïnstalleerd, zullen deze ook minder snel tot actie overgaan. De beelden van een dergelijke diefstal kunnen immers worden aangevoerd als bewijsmateriaal bij een aangiften. Er zijn door de in zwang zijnde camera ook al verzekeringsmaatschappijen die de dashcam opnemen in hun verzekeringspakketten. Dat is op zichzelf een goede ontwikkeling, want zoals gezegd dragen de camera’s bij aan een verbeterde veiligheid in het verkeer. Op het moment dat u zich als consument aansluit bij een dergelijk verzekeringsmaatschappij, dan zult u de dashcam voor een goede prijs krijgen en in sommige gevallen hoeft u er niet voor te betalen maar zullen de kosten worden meegerekend in de maandlasten die u bij deze partij zult betalen. De camera dient dus voor:

  • het opnemen van de autorit
  • ongelukken vastleggen
  • bewijsmateriaal voor politie en justitie
  • veiligheid op de weg
  • bewuster rijgedrag

Dashcam gebruiken: rij bewust

De dashcam kan zowel op de voorruit als op de achterruit van uw voertuig worden geïnstalleerd. Dat is ontzettend eenvoudig. Er zijn verschillende soorten camera’s verkrijgbaar die tevens op verschillende manieren aan de ramen bevestigd kunnen worden. Veel mensen kiezen voor zuignappen. Met deze zuignappen kunnen ze de camera immers net zo makkelijk verwijderen als plaatsen. Deze flexibiliteit wordt door veel bestuurders erg gewaardeerd. Ook bestuurders die gebruik maken van verschillende voertuigen willen de camera makkelijk kunnen verwijderen en plaatsen. Ook in dat geval zijn de zuignappen een mooie optie. Natuurlijk zit er per camera verschil in de kwaliteit van de camera en het aantal pixels. Dat kunt u zien aan de prijs. Welke keuze u maakt, hangt dus af van de specifieke wensen die u heeft. De controlerende functionaliteit van de camera is erg goed voor de bestuurder. Bestuurders vertonen aanzienlijk beter rijgedrag wanneer ze gebruik maken van een camera die de rit vastlegt. Zorgvuldig rijden is belangrijk en voorkomt ongevallen. Dat is evident. Een camera zorgt ervoor dat u zichzelf eerder tot de orde roep en corrigeert als u onoplettend bent. Er wordt als het ware meegekeken. Natuurlijk is het ook zeer tijdbesparend wanneer u beelden heeft van een ongeval; dit met betrekking tot de afwikkeling van het ongeval. Het gebruiken van een camera in uw auto heeft dus ontzettend veel voordelen. Dat zien steeds meer mensen en daarom schaffen steeds meer mensen ook een dashcam aan.

Voorkom lui rijgedrag

Met de dashcam voorkomt u lui rijgedrag. Dat is gebleken uit een gedegen onderzoek dat werd verricht. Een van onze afnemers is zo tevreden dat hij zijn ervaring wilt delen. Hij heeft een vervoersbedrijf en gebruikt camera’s in al zijn voertuigen. Zijn wagenpark bestaat uit meer dan veertig vrachtwagens die allemaal zijn voorzien van een dashcam. “Ik heb sinds twee jaar camera’s in mijn voertuigen laten installeren. Ik was al snel op de hoogte van het bestaan van de camera’s en ik dacht, toen ik er voor het eerst van hoorde al, dat het iets was waar ik misschien in zou moeten investeren. Als je een bedrijf runt waarin transport centraal staat, dan doe je er alles aan om te zorgen dat deze transport zo veilig mogelijk gebeurt. Ik heb bijvoorbeeld ook alcoholsloten laten installeren in mijn vrachtwagen zodat de bestuurders altijd eerst moeten blazen voor ze de weg weer op kunnen. De camera’s hebben een soortgelijke controlerende functie. Ik vind dat een heel prettig idee. Het feit dat de beelden als officieel bewijsmateriaal gelden in het geval van een verkeersongeluk gaf voor mij de doorslag om de camera’s aan te schaffen. Natuurlijk heb ik de afgelopen jaren weleens te maken gehad met ongelukken. Heel vaak is het niet de schuld van mijn bestuurders en soms ook wel. Gelukkig heb ik het niet vaak mee hoeven maken en waren de gevallen waarin zich een ongeluk voordeed niet fataal. Toch is het iets waar ik me altijd erg bewust van ben. Ik ben dus erg blij dat er een dashcam is die ervoor zorgt dat mijn bestuurders toch weer iets zorgvuldiger rijden.”