Een energiemaatschappij kiezen

Een energiemaatschappij kiezen was nog nooit zo eenvoudig

Een energiemaatschappij kiezen, dit is iets waar de meeste mensen niet heel erg bij stil zullen staan. Natuurlijk is iedereen wel bij een bepaalde leverancier aangesloten, maar vaak zijn hier niet heel veel hoofdbrekens aan vooraf gegaan. Sommige mensen zitten echt al heel veel jaren bij dezelfde aanbieder, zij hebben eenmaal een keus gemaakt en daar eigenlijk verder ook niet weer over nagedacht. Terwijl je tegenwoordig toch juist best wat mogelijkheden hebt als je een energiemaatschappij kiezen gaat. In het verleden was dit niet het geval, maar sinds de energiemarkt geliberaliseerd is, valt er ook echt wat te kiezen. Er zijn verschillende bedrijven die stroom en gas aan zijn gaan bieden en zij bieden ook altijd verschillende soorten pakketten. Het is dan ook niet meer zo als in het verleden, dat de locatie waar jij woonde automatisch bepaalde bij welk energiebedrijf jij een contract had. Nee, het is nu zo dat iedereen vrij een keus kan maken en het is dan ook zonde om geen gebruik te maken van deze keuzevrijheid. Hoewel er ook gezegd moet worden dat een nieuwe energiemaatschappij kiezen altijd gemakkelijk is. Juist doordat het aanbod nu zo groot is, kan het zo zijn dat jij als het ware door de bomen het bos niet meer ziet en niet weet waar je nog op moet letten en waarvoor te kiezen.

Aandachtspunten bij energiemaatschappij kiezen

Waar moet je dan op letten als je een energiemaatschappij kiezen gaat? Wat zijn punten om in ogenschouw te nemen? Een eerste punt van aandacht is het feit of jij voor grijze of voor groene stroom en gas wilt kiezen. Steeds meer mensen kiezen voor dit laatste, omdat dit voor het milieu en dus ook voor onze wereld, belangrijk is. We moeten de uitstoot van CO2 sterk terugdringen en daar kunnen we als consument ons steentje aan bijdragen door te kiezen voor groene stroom. Groen gas is nog niet zo veelvuldig verkrijgbaar, maar je kunt wel een energiemaatschappij kiezen die de uitstoot veroorzaakt door het gasverbruik compenseert door bijvoorbeeld de aanplant van bomen. Bij groene stroom is het bovendien nog zo dat deze op verschillende manieren opgewekt kan worden, bijvoorbeeld door zon, wind of biomassa. Bij sommige leveranciers heb je ook nog zelf de keus wat voor soort groene stroom je krijgt. Een ander punt van aandacht bij een energiemaatschappij kiezen is natuurlijk de prijs. Hoe belangrijk het milieu voor jou ook kan zijn, je wilt natuurlijk geen dief zijn van jouw eigen portemonnee. Het vergelijken van de tarieven van de verschillende aanbieders die binnen jouw wensen passen, is dan ook zeker aan te raden!

Vergelijkhulp

Natuurlijk hoef je dat vergelijken niet meer helemaal zelf te doen. Wil jij een nieuwe energiemaatschappij kiezen, eentje die helemaal past bij jouw wensen en die ook nog eens voordelig geprijsd is? Dan kun je dit heel eenvoudig doen via Slim Met Energie. Hoe gaat dit in zijn werk? Jij moet daarvoor een aantal zaken invullen op hun site:

  • je woonplaats, verbruik en het soort stroommeter dat je hebt
  • of je groene of grijze stroom af wilt nemen
  • bij groen, of dit afkomstig moet zijn uit Nederland en of dit zonne- of windenergie moet zijn
  • of jij wilt dat je gasverbruik CO2 gecompenseerd wordt

Als je dit soort zaken ingevuld en aangevinkt hebt, maakt de site een vergelijking voor jou waarmee een energiemaatschappij kiezen een stuk gemakkelijker wordt. Je ziet dan namelijk enkel die leveranciers die aan jouw eisen voldoen en je ziet ook meteen welke van deze het goedkoopst zijn. Zo kun je een energiemaatschappij kiezen die bij jou past en die voordelig is! Lees meer…