Gastouder

Als ouders van jonge kinderen bent u natuurlijk druk met de zorg voor uw kindjes. Maar velen zullen toch ook graag willen werken. Hoe combineert u de zorg voor uw kind nu met uw baan? U kunt natuurlijk kiezen voor opvang in een crèche, maar velen vinden dit niet ideaal. Sommigen hebben het geluk dat ouders of andere familie op willen passen. Hebt u dit geluk niet, maar vindt u kleinschalige en persoonlijke opvang wel van belang, dan is een gastouder ideaal. Het grote voordeel van een gastouder is dat uw kleintjes altijd door dezelfde persoon opgevangen worden. Op een crèche zijn er vaak meerdere medewerkers, waardoor uw kindje iedere keer door een ander wordt opgevangen. Natuurlijk hebben de medewerkers van de crèche het beste met alle kinderen voor waar zij op letten, maar het is toch altijd minder persoonlijk en minder stabiel dan wanneer er slechts sprake is van één gastouder. Uw zoon of dochter weet dan altijd precies wat hij of zij kan verwachten, ze kennen deze persoon op een gegeven moment goed en ze zullen zich er vertrouwd gaan voelen. Dat is natuurlijk heel fijn voor de kids, maar het is ook heel fijn voor u als ouders. Doordat u de gastouder goed kent en weet dat de kids daar goed op hun plek zijn, kunt u ze er met een gerust hart achterlaten. Zo kunt u zelf met een veel beter gevoel aan het werk gaan en hebt u geen enkele reden om u schuldig te voelen dat u werkt. Dat betekent dan weer dat u zich beter op uw werkzaken kunt concentreren, waardoor u productiever en efficiënter bent. Na afloop van de werkdag zult u blij zijn met wat u allemaal gedaan hebt en met een goed gemoed uw kindje of kindjes weer op kunnen gaan halen bij de gastouder. Als u oppas zoekt en familie is hiervoor niet beschikbaar, dan is dit dus de optie die het dichtst bij komt en die de meeste stabiliteit biedt.

Gastouder biedt veel voordelen

Uw kind onderbrengen bij een gastouder heeft dus als grote voordeel dat het altijd een vertrouwd gezicht ziet als u zelf gaat werken. Maar deze vorm van opvang beidt nog veel meer voordelen. Zo is uit wetenschappelijk onderzoek gebleken dat kinderen die door een gastouder worden opgevangen veel zelfverzekerder zijn en veel meer ontspannen. Dit heeft te maken met de stabiele opvang en met de aandacht die zij krijgen, aangezien er nooit meer dan vijf kinderen tegelijk opgevangen worden bij deze vorm van kinderopvang. Een ander groot pluspunt is dat de tarieven over het algemeen een stuk lager liggen dan bij bijvoorbeeld de crèche. Dit betekent dat u veel kunt besparen en dat u meer van uw loon overhoudt. Zo hebt u dus meteen de mogelijkheid om meer leuke dingen te doen met uw kids als u vrij bent. Bovendien is een gastouder vaak veel flexibeler dan andere vormen van professionele opvang, wat natuurlijk ideaal is als u onregelmatige werktijden hebt en uw kindje niet iedere keer op hetzelfde moment langs wilt brengen. Bij een gastouder is dit over het algemeen geen enkel probleem, zelfs opvang ‘s nachts is in veel gevallen mogelijk. Dit betekent dat dit voor iedereen een haalbare en geschikte vorm van kinderopvang is, wat voor beroep u ook hebt en op welke tijden u ook moet werken. Om alle voordelen van een gastouder nog eens op een rijtje te zetten:

  • uw kindjes zijn altijd bij een vast en vertrouwd persoon, wat zowel voor het kind als voor uzelf wel zo prettig is
  • flexibele opvang, waardoor onregelmatige werktijden geen probleem zijn
  • lagere tarieven, wat betekent dat u veel geld kunt besparen en een groter deel van uw loon overhoudt
  • kleinschaligheid, nooit meer dan vijf kinderen, waardoor er veel persoonlijke aandacht is
  • uw kinderen worden meer ontspannen en zelfverzekerder dan wanneer zij naar de crèche gaan

Geschikt persoon vinden

Uit bovenstaand rijtje wordt goed duidelijk dat een gastouder de voorkeur zou moeten krijgen als u op zoek bent naar kinderopvang. Maar hoe vindt u nu de geschikte persoon en hoe weet u wie dit werk allemaal doen? Daarvoor kunt u terecht bij een speciaal bureau, zoals gastouderbureau Snoesje als u in Twente of de Achterhoek woont. Zij hebben een groot bestand met mensen die de taak van gastouder als geen ander kunnen vervullen en u kunt er dus van op aan dat u bij hen zeker een geschikt persoon zal kunnen vinden. Natuurlijk is het onderbrengen van uw kinderen bij iemand iets wat u niet lichtvoetig doet. Het is dan ook zeer belangrijk dat u een goed gevoel heeft over de gastouder, dat u deze zelf ook echt vertrouwd en dat zijn of haar manier van opvoeden aansluit bij de ideeën die u hierover hebt. Om er zeker van te zijn dat u iemand vindt die helemaal bij u past, maken ze bij bureau Snoesje een profielschets van hoe uw ideale gastouder er uit zou zien en aan de hand daarvan gaan zij op zoek in hun bestand naar geschikte personen. Uiteraard voert u eerst zelf kennismakingsgesprekken, om te zien of de persoon aan uw wensen voldoet. Is dit het geval, dan volgt het plaatsingsgesprek en worden de overeenkomsten opgesteld. Zo kunt u er zeker van zijn dat alles goed geregeld is. Voor een goede gastouder bent u bij gastouderbureau Snoesje dus absoluut aan het juiste adres.