Gezond ontbijt

Een gezond ontbijt bevat veel voedingsstoffen die het lichaam nodig heeft om de dag mee door te komen. Toch eten veel mensen ’s morgens niet, of eten ze niet goed genoeg zodat ze voor de lunch alweer trek krijgen. Eigenlijk is dit helemaal niet nodig want als je gezond eet en met een gezond ontbijt een goede basis leggen, dan zal je niet snel meer een hongerig gevoel krijgen en kun je vol energie de dag door.

Wat is een gezond ontbijt?

Een gezond ontbijt kun je verschillend opvatten. Want wat is gezond en wat houdt een gezond ontbijt in? Met alle huidige conserveringsmiddelen is bijna niets meer echt gezond. Maar je kunt jezelf wel een goede basis geven. In veel diëten komt naar voren dat veel voedingsvezels, eiwitten, groentes en/of fruit gegeten kunnen worden. Gezond eten is dan ook een mooi balans tussen deze voedingsstoffen. Maar denk er maar eens goed bij na wat je nodig hebt om een dag door te komen? Meeste mensen denken aan energie en dat klopt! Om de dag goed en energiek door te kunnen komen kun je dus het beste producten eten die jou energie geven. Eiwitten, de echte witte motor. Uit welke voedingsproducten kan het lichaam veel energie halen? Juist uit eiwitten! Eiwitten staan bekend om hun functie als brandstof voor het lichaam. Maar zorgen ook voor:

  • transport van o.a. bloed, zuurstof en vetten in het lichaam.
  • hormonen: deze bestaan uit opgebouwde aminozuren en eiwitten zijn geschakelde aminozuren.
  • evenwicht in het lichaam: eiwitten bewaken het evenwicht van de zuurtegraad in het lichaam oftewel pH waarde van het bloed.
  • enzymen: enzymen zorgen voor afbraak van overtollig en beschadigd weefsel.

Waar bestaat een gezond ontbijt uit? Zoals je ziet zijn eiwitten erg belangrijk binnen een gezond ontbijt. Echter wordt dit vaak vergeten. Een balans vinden is belangrijk. Een echt goed ontbijt bestaat dus uit:

  • fruit
  • eiwitrijk product zoals vlees, ei, vis of superfood.
  • vezelrijk product zoals noten, zaden of superfood.

Als je hier balans in kunt vinden, dan heb je een echt goed ontbijt voor jezelf. Een goed ontbijt kan van alles zijn mits de bovenstaande drie elementen in het ontbijt zitten. Dus van een heerlijke groene spinazie shake tot een klassiek Engels ontbijt met geklutste eieren, spek en gegrilde tomaat! Sommige eiwitrijke producten bevatten ook vezels zoals bijvoorbeeld superfood zaden en poeders. Je kunt hier veel heerlijke recepten mee maken. Recepten die makkelijk te maken zijn tot mensen die culinair willen experimenteren. En gezond hoeft niet vies te zijn, probeer Paleo recepten die je online kunt vinden of experimenteer met de drie elementen. Er zijn zoveel mogelijkheden dat een Paleo gezond ontbijt voor iedereen is weggelegd.

Waarom gezond ontbijten?

Waarom is het zo belangrijk dat je gezond ontbijt voordat je de dag begint? Jouw hart klopt omdat het energie krijgt. Energie die jij in jouw lichaam stopt iedere dag en je wilt natuurlijk jouw lichaam zo gezond en fit mogelijk houden om jouw hart zo lang mogelijk te laten kloppen. Die energie die jouw hart krijgt wordt niet zomaar verkregen. Energie komt van een brandstof, eiwitten zijn de witte motor voor het lichaam. Zonder eiwitten kun je praktisch niet leven. Indien je niet gezond ontbijt, heeft jouw lichaam een tekort aan voldoende brandstoffen. Vergelijk het met een auto, indien de brandstofmeter aangeeft dat de tank bijna op is terwijl je nog naar je werk moet, dan weet je zeker dat je niet aankomt op je werk zonder eerst brandstof te tanken. Daarnaast heeft jouw auto regelmatig onderhoud nodig om betrouwbaar te kunnen blijven rijden. Zo werkt het eigenlijk ook met jouw lichaam. Verzorg het goed en zorg voor voldoende goede brandstof, dan kun je zo lang mogelijk van jouw lichaam genieten en dus ook van jezelf genieten. Indien je wilt zorgen voor een goede en complete basis om de dag te starten, dan is het belangrijk om eiwitrijke vezelrijke en vitaminerijke producten aan jouw ontbijt toe te voegen. Door drukte van de maatschappij, werk en gezin wordt het gezond ontbijt vaak overgeslagen. Je gaat dan al met minder brandstof de dag in, soms komt het goed, maar vaak ben je sneller vermoeid, hongerig en kun je minder goed presteren, je gaat het in jouw lichaam zien, maar je kunt het ook merken aan jouw ritme, gevoel en energie. Wanneer je ’s morgens de tijd neemt om lekker te ontbijten beïnvloedt dat niet alleen jouw brandstof voor die dag, maar je gaat je ook fijner voelen! Neem dus de tijd voor een gezond ontbijt, sta desnoods een half uurtje eerder op om jezelf lekker te verwennen met een gezond ontbijt. Of bereid ’s avonds jouw ontbijt al voor zodat je ’s morgens weinig voorbereiding hebt, dat scheelt ’s morgens tijd als je geen ochtend mens bent. Jouw lichaam reageert al op voeding als je eten aan het bereiden bent. Het is een proces waarin het lichaam zich klaar maakt om brandstof te gaan ontvangen, je geniet er meer van en het geeft meer energie. Die energie heb je nodig om de dag goed door te komen. Mensen die gezond ontbijten en er de tijd voor nemen, hebben tussen de maaltijden door ook geen trek of hongerig gevoel. Je voelt je fijn en energiek en je kunt hierdoor veel meer aan dan dat je ’s morgens gehaast de deur uit gaat. Een goede start is een goed begin van de dag!