Grenzen stellen bij kind en opvoeden met plezier

“Welkom op de website opvoedenmetplezier.nl. Bij Opvoeden met Plezier ben je helemaal op het juiste adres als je graag wilt opvoeden met plezier en je daarbij misschien soms wel wat extra inzichten kunt gebruiken. Een van de belangrijkste elementen van de opvoeding is het stellen van grenzen. We willen het daarom vandaag graag eens gaan hebben over grenzen stellen bij kind, hoe je dat moet doen en waarom grenzen stellen bij kind zo ontzettend belangrijk is. Grenzen stellen bij je kind. Hoe doe je dat precies. Je kindje wordt geboren en is hulpeloos. De eerste jaren ben je enkel maar aan het zorgen en aan het luisteren naar de behoeften. In deze fase ben je niet bezig met grenzen stellen bij je kind, maar met zorgen. Maar kinderen worden groot en zullen leren lopen, en leren praten en communiceren. Ze zetten hun eerste stappen in de wereld en ontwikkelen zich allemaal op hun eigen wijze. Tijdens deze bijzondere jaren van ontwikkeling, is het voor jou als ouder heel erg belangrijk dat je de grenzen duidelijk maakt. Dat kan op het begin een letterlijke grens zijn. Tot hier in de kamer mag je spelen maar je mag niet de trap op! Ik noem maar een voorbeeld. Maar die grenzen worden later anders en krijgen een ander karakter want als kinderen leren praten, ontdekken ze ook het woordje ‘nee.’ en dan gaan ze ontdekken dat ze ook nee kunnen zeggen. Een hele spannende en belangrijke periode breekt dan aan in de opvoeding van het kind en in grenzen stellen bij je kind. Waarom moet je grenzen stellen bij kind:

  • Om duidelijkheid te scheppen;
  • Op een kind voor te bereiken op het leven;
  • Om een kind tot een gelukkige volwassene op te voeden.

Grenzen stellen bij kind; een gelukkig kind kent grenzen

Wist je het nog niet, dan vertellen we je het graag. Een gelukkig kind is een kind dat grenzen gesteld krijgt. Het is een kind dat weet waar het aan toe is. Grenzen stellen bij een kind is dus niet alleen maar belangrijk om het op te voeden en leren in de maatschappij te functioneren. Het is ook van belang als je graag wilt je kind gelukkig is. Voor kinderen is het niet prettig als ze het gevoel hebben dat alles mogelijk is. Dat schept verwarring en daar wil je vanaf. Je wilt een duidelijk idee hebben van waar je kunt leven, in welke ruimte je dingen kunt doen. Hoe je moet leven en wat je moet doen, is allemaal al spannend genoeg. Een kind is er dus absoluut niet bij gebaat als je de hele tijd overal ‘ja’ op zegt. Maar hoe kun je grenzen stellen bij kind als je bijvoorbeeld zelf nog niet bepaald hebt waar die grenzen eigenlijk liggen. Dat is dan een punt om aandacht aan te besteden in de opvoeding.

Een kind met plezier opvoeden

Een groot deel van het opvoeden met plezier zit hem erin dat je weet wat je doet. Niet altijd natuurlijk, maar wel vaak omdat je voor jezelf bepaalde kaders hebt gesteld en genoeg kennis van opvoeden om geen grote fouten te maken. Als je wat tips wilt van ervaringsdeskundigen, dan kan het een heel goed idee zijn om eens een cursus te volgen opvoeden met plezier. Veel ouders gingen je voor die te kennen gaven dat ze veel hadden geleerd over opvoeden en grenzen stellen bij kind. Neem even contact op als je meer wilt weten over de mogelijkheden die je hebt.”

Lees meer…