Het belang van elektrisch gereedschap keuren

Het belang van elektrisch gereedschap keurenAl sinds 1998 is het wettelijk verplicht om elektrische arbeidsmiddelen en gereedschap te keuren volgens de NEN 3140. Deze keuringen kunnen zelf uitgevoerd worden, maar je kunt daar ook een extern bedrijf voor inhuren. Indien jouw interesse ligt bij het volgens deze norm keuren van elektrische machines en gereedschap, kun je overwegen om de cursus NEN 3140 te volgen, gericht op elektrisch gereedschap keuren. Deze cursus is een goede basis voor wie van bovenstaand werk zijn beroep wil maken, en leidt je op tot professionele keurmeester volgens de NEN3140. Een dergelijke cursus kun je volgen bij Ingenium Bedrijfsadvies. (https://ingeniumbedrijfsadvies.nl.) Bij Ingenium Bedrijfsadvies bestaat de cursus ‘gereedschap keuren’ uit diverse onderdelen, waaronder zowel een theoretisch deel als een praktijkdeel. Beide onderdelen zijn even belangrijk, omdat de theorie je leert waar je op moet letten, en wat de precieze regels zijn, en de praktijk je leert dit toe te passen op allerhande machines en apparaten. De combinatie van deze twee onderdelen maakt de cursus ‘gereedschap keuren’ van Ingenium Bedrijfsadvies tot een sterke basis. Daarnaast biedt Ingenium Bedrijfsadvies nog vele andere voordelen en redenen waarom je bij hen een cursus zou moeten volgen, namelijk:

  • De cursussen zijn te volgen in veel verschillende steden.
  • De cursussen zijn ook InCompany te volgen.
  • Hoe meer cursisten er deelnemen, hoe goedkoper het wordt per persoon.
  • In sommige gevallen kan een training worden gesubsidieerd.
  • De cursusdata zijn zeer uitgebreid en uiteenlopend. Starten kan wanneer je wil.

Als je een cursus volgt bij Ingenium Bedrijfsadvies kun je dus kiezen uit een zeer uiteenlopend aanbod van zowel locaties als data, en dat is wel zo prettig.

De inhoud van de cursus Gereedschap Keuren:

De cursus Gereedschap Keuren van Ingenium Bedrijfsadvies is zeer compleet. Ze starten met de basisprincipes van het keuren van arbeidsmiddelen en de wettelijke achtergrond van het keuren van gereedschap. Want waarom is dit eigenlijk nodig? En wat zijn precies de wettelijke eisen aan deze handelingen? Daarna bespreken ze uitgebreid de risico’s van het gebruik van deze elektrische gereedschappen, waardoor je een nog completer beeld hebt van het belang van het professioneel keuren van elektrisch gereedschap. Met deze kennis al in huis ga je echt aan de slag. Je leert alles over verschillende soorten metingen, meetmethoden en grenswaarden, bijvoorbeeld de isolatieweerstand, vervangende lekstroom en verschilstroom, en hoe je deze juist documenteert. Al deze metingen ga je ook daadwerkelijk uitvoeren om ervaring op te doen, waarna je de kennis en ervaring hebt om zelf aan de slag te gaan. Uiteraard ontvang je aan het einde van de cursus een officieel certificaat, waarmee je kunt aantonen wat je geleerd hebt. Overigens zijn de cursussen altijd inclusief handig cursusboek, wat je kunt gebruiken als naslagwerk. 

Na de cursus zelf aan de slag

De cursus NEN 3140 keuren van elektrische arbeidsmiddelen van Ingenium Bedrijfsadvies is qua inhoud zeer compleet. Na het volgen ervan heb je alle kennis in huis om op professionele wijze elektrisch gereedschap te keuren en tips en adviezen te geven over verbetering van deze apparaten. Dit betreft zowel elektrische arbeidsmiddelen als machines en handgereedschappen. En omdat de cursus zowel een theoretisch als een praktijkdeel heeft, heb je dus meteen zowel de kennis als de praktijkervaring in huis. Je kunt dus meteen aan de slag om zelfstandig elektrisch gereedschap te keuren. En doordat het NEN3140 keuren van elektrische arbeidsmiddelen al sinds 1998 verplicht is weet je zeker dat er vraag is naar jouw dienst. En met een certificaat van een cursus van Ingenium Bedrijfsadvies heb je een betrouwbaar bewijs in handen dat je bekwaam bent gereedschap te keuren.