Leer alles over de scrum methode

Heeft u wel eens gehoord van de scrum methode en zou u er wel mee aan de slag willen? Dan kan dat natuurlijk. Het staat ieder bedrijf vrij om met deze methode aan de slag te gaan en hieraan hun eigen invulling te geven. Het mooie van de scrum methode is namelijk dat deze buigzaam is. Ieder bedrijf die er mee aan de slag wil kan er mee aan de slag en er voor zorgen dat de projectmatige werkzaamheden binnen het bedrijf een stuk soepeler verlopen. Daarom zijn er ook steeds meer bedrijven die aan de slag gaan met de scrum methode. Het kan in het begin even wennen zijn om op een andere manier te werken. Als je er echter eenmaal aan gewend bent zul je er ontzettend veel voordelen uithalen. Denk bijvoorbeeld aan het opleveren van de meest prachtige projecten waar je opdrachtgevers ook daadwerkelijk blij mee zijn. Het principe achter de scrum methode is dat er met deelprojecten wordt gewerkt. Deze deelprojecten worden opgeleverd en besproken met de opdrachtgever voordat er wordt doorgewerkt aan het volgende deelproject. Dit betekent dat er verschillende momenten in het project zijn waarop er dus met de opdrachtgever overlegt wordt. Dit is in het begin misschien even wennen. U bent waarschijnlijk gewend om aan het begin van een opdracht te zeggen wanneer deze opgeleverd zal worden en op de afgesproken datum doet u dat dan ook netjes. Met de scrum methode pakt u dat anders aan en gaat u er voor zorgen dat het project in delen wordt opgeleverd. Dit heeft het grootste voordeel dat tegen de tijd dat het project klaar is en alle deelprojecten zijn afgerond, het geheel al helemaal naar de wensen van de klant is en dat is dus precies waar u naar op zoek bent. Je hebt geen uren de tijd gestoken in een project waarover de klant uiteindelijk niet tevreden is. Dit kun je met de deelprojecten allemaal al ondervangen. Er zijn drie belangrijke onderdelen die je in de gaten houdt tijdens het werken met de scrum methode:

  • to do
  • doing
  • done

De verschillende taken die gedaan moeten worden om het (deel)project af te ronden worden onderverdeeld. In het begin staat natuurlijk alles onder to do, maar tijdens het project zal dit zich, als het goed is, steeds meer gaan verdelen. Daarbij is het natuurlijk belangrijk dat de verschillende taken die uitgevoerd moeten worden ook verdeeld worden over de mensen in het team. Het is dan voor iedereen duidelijk wie wat moet doen en zo kunnen jullie met zijn alleen werken aan het project.

Voordelen van de scrum methode

Zoals we net al zeiden kan het in het begin even wennen zijn om met de scrum methode aan de slag te gaan. Geef dit even de tijd en zorg ervoor dat iedereen binnen het bedrijf een passende training volgt. Als u er voor gezorgd heeft dat iedere medewerker op de hoogte is van hoe ze moeten werken met de scrum methode dan zult u al snel merken dat het werken er mee snel opgepakt wordt. Daarom raden wij ook altijd aan om pas met de scrum methode te starten als u de juiste training hebt gevolgd. In feite is dat niet nodig. In theorie kunt u prima aan de slag met de scrum methode zonder ooit een training gevolgd te hebben. U kunt de kennis over deze methode van werken namelijk ook prima zelf opdoen. Er is genoeg over te vinden op het internet en er zijn een hoop boeken over geschreven. Toch raden wij dit niet aan. Bij Improvement Services bieden ze uitstekende trainingen aan die u verder gaan helpen bij het werken met de scrum methode. Het zal u verbazen hoeveel sneller het gaat om met deze methode binnen uw bedrijf aan de slag te gaan. Het werken met de scrum methode heeft uiteenlopende voordelen, maar dit kan in het begin even wennen zijn. Zo werkt u dus met deelprojecten. Dit betekent echter wel dat u aan het begin niet een op een kan zeggen wanneer het project opgeleverd zal worden en hoe dat precies gebeurd. De deelprojecten daarentegen worden wel iedere keer op een afgesproken moment opgeleverd. Hierdoor heeft het complete project veel meer sturing en kan de opdrachtgever veel meer zijn wensen aan geven.

Geen mislukte eindprojecten meer met de scrum methode

Hoe vaak is het u wel niet overkomen dat u met uw team keihard aan een project heeft gewerkt en dat de opdrachtgever vervolgens te kennen gaf eigenlijk helemaal niet tevreden te zijn over de inhoud daarvan. Als een bedrijf met een goed imago zorgt u er dan natuurlijk voor dat er alles aan gedaan wordt om het project toch nog zo af te ronden dat de klant er tevreden mee is. Maar vaak gebeurt dit dan op kosten van de zaak en moet u er een hoop meer uren in steken dan je van tevoren had gepland. Daar bent u dan natuurlijk niet zo blij mee. Met de scrum methode pakt u dat heel anders aan. Als u werkt met de scrum methode kan het misschien lastig zijn om van tevoren precies te zeggen wanneer u het project precies gaat opleveren. Toch kunt u hier in het begin natuurlijk wel een schatting van maken. Werken met de scrum methode vraagt er ook om dat u iets meer vrijheid in de offerte brengt wat betreft het bedrag.