Pruiken

Pruiken kunnen op veel verschillende manieren worden gebruikt. De meeste mensen zullen, als ze aan een pruik denken, een gekleurde feestpruik in hun hoofd hebben. Als je er een keertje anders uit wilt zien en bijvoorbeeld een leuke toevoeging aan je carnavalsoutfit wilt doen, kun je een leuke gekleurde pruik dragen of eentje met een bijzonder kapsel. Pruiken worden echter niet alleen als feestoutfit gebruikt. Heel wat mensen hebben door verschillende redenen minder of geen haar op hun hoofd, waardoor het dragen van een pruik noodzakelijk wordt als je een fatsoenlijk kapsel wilt. Een pruik wordt echter vaak geassocieerd met warmte, jeuk en irritatie. De meeste pruiken, vooral die van een mindere kwaliteit, zijn oncomfortabel en blijven niet goed op hun plek zitten. Ook wordt het snel warm onder de pruik en krijg je jeuk op je hoofd. De meeste mensen die een pruik dragen, willen liever niet dat iedereen ziet dat ze dit doen. Daarom is het erg vervelend als pruiken gaan schuiven en afzakken. Ook is het niet fijn als je de hele dag een oncomfortabel gevoel hebt omdat je de pruik draagt. Krabben en wiebelen aan je haar is dan ook niet iets wat pruikloze mensen vaak doen, waardoor je gedrag al snel vragen oproept en dit is natuurlijk wat je precies niet wilt. Als je een pruik moet dragen, heeft dit meestal een reden waar je liever niet over praat. Chemotherapie veroorzaakt haarverlies, en het dragen van een pruik kan dit verbergen. Je verbergt je kale hoofd meestal niet alleen omdat je jezelf mooier vindt met haar op je hoofd, maar ook omdat het jezelf en je omgeving aan je ziekte herinnert. Daarom is het belangrijk dat zowel jij als je omgeving er niets van merkt dat je een pruik draagt. Ook als je erg dun haar hebt of last hebt van haaruitval door ouderdom of door een ziekte, wil je liever niet dat iedereen ziet dat je een pruik op je hoofd hebt. Pruiken zouden als functie moeten hebben een echt kapsel na te bootsen, zowel met betrekking tot het uiterlijk als het comfort voor de drager.

Verschillende soorten pruiken

Er zijn verschillende soorten pruiken, die zich van elkaar onderscheiden op meerdere gebieden. Allereerst is er natuurlijk de ‘feestpruik’, die hier niet behandeld zal worden. De nadruk ligt hier op pruiken die gedragen worden door mensen die om wat voor reden dan ook niet tevreden zijn met het kapsel dat zich op hun eigen hoofd bevindt. Het eerste onderscheid dat kan worden gemaakt zijn pruiken voor mannen of vrouwen. Dit onderscheid manifesteert zich voornamelijk in het kapsel en de lengte van het haar. Daarnaast kan een pruik gemaakt worden van echt of synthetisch haar. Synthetische pruiken zijn vaak goedkoper, maar veroorzaken vaak irritatie en andere problemen. Een pruik van echt haar lijkt niet alleen mooier, maar geeft ook meer draagcomfort. Het haar lijkt echter, waardoor de pruik minder opvalt. Een ander onderscheid kan worden gemaakt op basis van de afmetingen van de pruik. Er zijn pruiken die de bovenkant van het hoofd volledig bedekken, maar er bestaan ook haarstukjes of toupets voor een gedeeltelijke bedekking van het hoofd. Een haarstukje of toupet bedekt een kleiner gedeelte van het hoofd, om bijvoorbeeld een kale plek of litteken te bedekken. Ook kan hiermee een toevoeging aan een specifiek kapsel gedaan worden. Daarnaast kan een pruik handgeknoopt zijn, maar worden er ook machinaal pruiken gemaakt. De voordelen van handgeknoopte pruiken zijn de meer natuurlijke look en de mogelijkheid de haren wat te verschuiven op de ondergrond, zodat je bijvoorbeeld een scheiding kunt aanbrengen. Omdat er echter veel tijd gaat zitten in het met de hand knopen van de pruik, ligt de kostprijs een stuk hoger dan die van een machinaal geknoopte pruik.

Een pruik van echt haar

Wat de meeste invloed heeft op hoe echt een pruik er uitziet, is het materiaal waar het haar van gemaakt is. Synthetische pruiken worden gemaakt van acryl, dat zo wordt ontworpen dat het haar er uitziet en voelt als echt haar. Voordelen van een pruik van synthetisch haar ten opzichte van een variant van natuurlijk haar zijn onder andere de lagere kostprijs, duurzaamheid en kleurvastheid. Pruiken van natuurlijk haar worden meestal gemaakt van een combinatie van menselijk en dierlijk haar. Pruiken van natuurlijk haar kunnen, in tegenstelling tot de synthetische exemplaren, worden geverfd in de gewenste kleur. Bovendien ziet deze pruik er het meest natuurlijk uit. MoveHs is een bedrijf dat is gespecialiseerd in natuurlijke haaroplossingen. Er zijn zowel oplossingen voor dunner wordend haar als voor volledig haarverlies, en er zijn verschillende opties mogelijk, zoals:

  • haarverlengingen
  • haarintegraties
  • haarstukken met vaste bevestigingen
  • semipermanente bevestigingen
  • micropoint in diverse vormen
  • haarwerken en pruiken in diverse uitvoeringen
  • uitvoeringen met antislip
  • confectiestukken
  • maatwerkstukken

Het is dus niet zo dat je altijd alleen maar kunt kiezen uit een aantal van tevoren gemaakte pruiken. Bij MoveHs is het mogelijk om een pruik of haarstuk op maat te laten maken, zodat je zeker weet dat het goed past, comfortabel zit en er precies zo uitziet als je zelf wilt. Op de website, www.movehs.nl, wordt uitgebreide informatie gegeven over de verschillende geleverde producten. Maar ook vind je hier een pagina met informatie over het omgaan met haarverlies. Een pruik of haarstuk bedekt het probleem, maar neemt het niet weg. Het is daarom belangrijk dat je, ook al draag je een pruik, leert omgaan met je haarverlies.