Bouwaanvraag

Heb jij bouw- of verbouwplannen? Dan is een van de eerste dingen die je moet doen het indienen van een bouwaanvraag. Je kunt in Nederland namelijk niet zomaar beginnen met bouwen en ook bij grotere verbouwingen zul je eerst toestemming moeten hebben om hiermee aan de slag te kunnen gaan. Je moet vergunningen aanvragen bij de gemeente, omdat anders iedereen zomaar iets zou kunnen doen en dan zou het in een dichtbevolkt land als het onze echt een chaos worden. Stel je immers voor dat je buurman zomaar een complete verdieping bij zijn huis op laat bouwen, dan kun jij daar zeker hinder van ondervinden. Doordat er altijd een bouwaanvraag ingediend moet worden, kunnen plannen getoetst worden aan de omgevingsplannen en ook krijgen belanghebbenden op deze manier over het algemeen de mogelijkheid om bezwaren in te dienen. Zo kan er voorkomen worden dat het echt overal een chaos wordt en dat steden en dorpen ontsierd worden door bouwwerken die helemaal niet passen bij wat er al staat. Want ook dat is immers een belangrijk punt, er zal in veel gevallen ook gekeken worden naar of het ontwerp past in het plaatje. Ook daarom verlangen gemeentes dus dat je een bouwaanvraag bij hen indient.

Bouwaanvraag opstellen

Nu is het natuurlijk zo dat jij zelf niet zo heel vaak te maken hebt met grote verbouwplannen en ook iets nieuws bouwen zul je waarschijnlijk maar eens in je leven doen. Daardoor krijg je ook eigenlijk nooit te maken met het moeten indienen van een bouwaanvraag, waardoor je ook geen idee hebt hoe je dit nu eigenlijk aan moet pakken. Wat moet je nu allemaal vermelden en op welke manier kun je het bouwplan het beste opstellen, zodat het zo snel mogelijk behandeld zal worden door de gemeente? BBAN kan jou helpen bij het opstellen van de bouwaanvraag, voor dit bedrijf is het echt een klus waar zij heel vaak mee te maken krijgen. Hierdoor weten zij als geen ander wat er nu wel en niet in het plan vermeld moet worden. Ook weten zij op welke manier alles het best opgesteld kan worden, zodat het door de gemeente zo snel en efficiënt mogelijk in behandeling kan worden genomen. Als jij bouwplannen of verbouwplannen hebt, dan is het dus zeker aan te raden om hun hulp in te schakelen voor de bouwbegeleiding, dan kunnen zij jou onder meer helpen met het indienen van de bouwaanvraag.

Opstellen van de aanvraag

Hoe gaan zij nu te werk? Als jij een bouwaanvraag in wilt dienen, dan zal BBAN beginnen met jou helpen bij het opstellen van een Programma van Eisen, een PvE. Wat houdt dit nu is? Hierin worden jouw uitgangspunten en jouw ideeën samengevat, zodat er een beeld ontstaat van hoe het geheel er uit zou moeten komen te zien. Het ontwerpteam kan hier vervolgens mee aan de slag gaan, om het ontwerp voor jouw woning klaar te maken. Tijdens dit proces zal jouw begeleider steeds die vragen aan jou stellen die nodig zijn om het plan zo compleet mogelijk te krijgen en om te voorkomen dat er iets over het hoofd wordt gezien voor de bouwaanvraag. Aan wat voor vragen moet jij dan denken? Je moet dan denken aan vragen als:

  • Wat is je budget?
  • Wat is je doel?
  • Welke eisen stel jij aan de nieuwbouw?

Natuurlijk komt er nog veel meer bij kijken bij het ontwikkelen van jouw ideeën tot een daadwerkelijk ontwerp dat ingediend kan worden bij de gemeente als een bouwaanvraag. Op bban.nl kun je hier meer over lezen, zodat je weet wat jou te wachten staat als je wilt bouwen of verbouwen!