Motivatiebrief

Voorbeeld motivatiebrief | Lifebrander

Het zoeken naar werk kan best lastig zijn, helemaal omdat het schrijven van een motivatiebrief vaak echt een opgave blijkt te zijn, maar ook omdat het lastig is om een functie te vinden die jij echt leuk vindt. Vaak ben je erg lang aan het zoeken voordat je eens een keer een vacature vindt waar je echt helemaal enthousiast van wordt. Omdat je waarschijnlijk niet kunt wachten tot dit een keer gebeurt, zul je ook moeten solliciteren op functies waar jij misschien niet direct heel blij van wordt. Toch zul je ook dan een goede motivatiebrief moeten schrijven, naast dat je een CV opstuurt naar het betreffende bedrijf. Soms denken mensen dat deze brief niet zo relevant is, dat de werkgever toch vooral zal kijken naar de ervaring die jij hebt en de opleiding die jij hebt genoten. Natuurlijk speelt jouw CV een belangrijke rol, maar er zijn heel veel mensen die vergelijkbare resultaten kunnen tonen wat dat betreft. Vaak wordt er ook door heel veel personen op dezelfde baan gesolliciteerd. Wil jij hier uit springen, dan zul je toch jezelf moeten profileren en een van de manieren om dat te doen is een goede motivatiebrief schrijven.

Wat zet je in een motivatiebrief?

Wat je in je CV moet zetten, dat weten de meeste mensen wel. Maar wat vermeld je nu in een motivatiebrief? Belangrijk is om hierbij het doel van de brief in het oog te houden, namelijk aangeven waarom jij gemotiveerd bent om op de vacature te reageren. Hierbij kun je drie stappen of drie losse punten onderscheiden, namelijk:

  • het bedrijf
  • de functie
  • jouw ervaring

In de motivatiebrief heb jij de gelegenheid om wat meer over jouzelf te vertellen dan enkel de droge feiten die in je Curriculum Vitae vermeld worden. Je hebt de kans om deze te koppelen aan de functie-eisen waar het bedrijf om vraagt en zo laten zien waarom jij heel geschikt bent. Je kunt ook aangeven waarom de betreffende baan jou aanspreekt en waarom je graag voor deze werkgever zou willen werken. Je zult misschien over de werkgever enthousiaster zijn dan over de baan op zich of juist net andersom. En soms zul je misschien helemaal niet zo enthousiast zijn, maar solliciteer je enkel omdat je nu eenmaal geld moet verdienen. Probeer dan toch, zonder in leugens te vervallen, een goede motivatiebrief te schrijven.

Voorbeelden voor een goede brief

Het schrijven van een goede motivatiebrief kan lastig zijn en je kunt daar vaak wel wat hulp bij gebruiken. Hoe kun je dit nu het beste aanpakken? Waar kun je goede voorbeelden vinden? Een goed idee is het om hiervoor naar de site van Lifebrander te gaan. Bij hen kun je veel goede tips vinden voor succesvol solliciteren en zoals gezegd is het schrijven van een motivatiebrief een onderdeel hiervan. Daarom vind je bij hen bijvoorbeeld een voorbeeldbrief, aan de hand waarvan jij idee├źn op kunt doen over het vinden van een goede structuur voor jouw brief en over de zaken die je hier in kunt zetten. Niet alleen voor tips voor motivatiebrieven zijn zij een goed adres, je vindt bij hen bijvoorbeeld ook tips voor het opstellen van je Curriculum Vitae. Hierbij kun je niet alleen lezen over welke zaken je er wel en niet in vermeldt, maar ook over een mooie opmaak of het opstellen van een digitaal CV. Zo kun je eigenlijk voor ieder onderdeel van het sollicitatieproces handige tips bij hen vinden, zodat jij goed voorbereid aan de slag kunt gaan. Heb jij moeite met het schrijven van een goede motivatiebrief of kun je bij het hele proces van solliciteren wel wat hulp gebruiken? Dan ga je dus naar Lifebrander! Lees meer..